Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Smeerolie lekt uit geknakt binnenvaartschip, maar 'situatie onder controle'

Geknakt binnenvaartschip Courage lekt smeerolie in de Waal
© Omroep Gelderland
WINSSEN - Moedig steekt de voorsteven van het woensdag in tweeën geknakte Belgische binnenvaartschip ‘Courage’ nog boven water. De stuurhut aan de achterzijde heeft het daarentegen opgegeven en is kopje onder gegaan in de binnenhaven tussen Deest en Winssen. Gevolg daarvan is dat er nu smeerolie lekt in de Waal.
Volgens projectmanager Gaby Huisman van Nederzand ziet dat er ernstiger uit dan het is. “We hebben de situatie onder controle vanwege de grote kring met gele drijvers die om het schip heen liggen. Zo kan de smeerolie niet aan wal komen en kan een ander schip het opzuigen. De gasolie die schepen gebruiken om te varen zit nog steeds veilig in de tank.”
De opvarenden van de Courage zijn een Belgische schipper en twee Filipijnen. Volgens Huisman zijn die naar alle waarschijnlijkheid alweer terug in België. Voor het geknakte schip duurt dat nog iets langer.

Knoop doorhakken

“Bij de verzekeraar van het schip hebben zich inmiddels drie partijen gemeld die willen bergen”, stelt Huisman. “De komende dagen zal er een knoop worden doorgehakt wie de klus mag doen. Ik hoop van harte dat de werkzaamheden rond het Hemelvaartweekend starten. Hoe eerder hoe beter."

Hoe gaat dat bergen in zijn werk?

In eerste instantie wordt de 1,88 miljoen kilo zand uit het binnenvaartschip gehaald. Vervolgens inspecteren duikers onderwater de staat van het schip. Ook worden er drijvers aan het schip bevestigd die zorgen voor extra opwaartse druk. Op die manier hoeven de grote hijskranen minder kilo’s omhoog te tillen.

Het spectaculaire beeld van het geknakte schip in combinatie met een zonovergoten dag zorgt voor een grote toestroom aan dagjesmensen die even een blik willen werpen. In eerste instantie probeerden die zo dicht mogelijk bij de plaatst des onheils te komen.
Bekijk hier dronebeelden van het gebroken schip:
Dronebeelden gebroken schip
"Ze liepen hier rond op het terrein waar grote vrachtwagens nog steeds af en aan rijden", vertelt Huisman. "Op een gegeven moment werd het echt te gevaarlijk. Daarom hebben we de toegangspoort gesloten. We willen het hier voor iedereen zo veilig mogelijk houden."